úterý 8. května 2018

SARAH KAMINSKY: Padělatel Adolfo Kaminsky

Miluji knihy z nakladatelství METAFORA. Obzvláště jejich edici věnující se známým ( i méně známým) osobnostem celého světa. 
Když mi Helenka nabídla další knihu o zajímavé, a mně neznámé, osobnosti, neváhala jsem.

Chcete vědět kdo byl pan Kaminsky?


Vlastně to prozradí samotný název knihy. Padělatel. Nic víc, nic míň.
A co? Dalo by se říct.
Ale.....
....víte co je v době války pro mnohé nejdůležitější?
Nebýt tím kým jsou....stát se z Rachel třeba Marie. Nebo Samuela přejmenovat na Honzu.
Rozumíte?

A tohle umožnil židům, i všem ostatním, kteří to potřebovali, právě padělatel Kaminsky. Ten nejlepší z nejlepších.
Ten, který kladl životy jiných nad svůj vlastní.
 


" Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře...."

Mrazivé, že?
I tohle si říkal pan Kaminsky, když byl v časovém presu. Když věděl, že každá ztracená minuta může znamenat, že nestihne vyrobit falešné doklady těm, kterým na nich závisel život.


Po válce pokračoval ve své činnosti pro různé disidenty. Pro uprchlíky a politicky stíhané lidi.

Pravda, ta poválečná část mě už tak nebavila. Což se mi těžko píše.....Jako bych řekla, že mě nezajímal život tohoto zajímavého člověka. Ale tak to není. Jednoduše to bylo až moc politické a vlastně stále stejné.
Navíc jsem měla pocit, že se z některými politickými názory až tak neztotožňuji.
Ale to je vedlejší.


Knihu rozhodně můžu doporučit všem kdo si rádi přečtou opravdový příběh o člověku, který zachránil mnoho životů aniž by vystřelil jedinou kulku.



Knihu můžete koupit TADY.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Pravdivý příběh muže, který zachránil stovky lidí před mučením, deportací a smrtí

Židovský mladík Adolfo se od svých čtrnácti zajímal o chemii barvení, a to ho velmi záhy během druhé světové války předurčilo ke spolupráci s odbojem. Stal se předním padělatelem dokladů pro francouzské hnutí odporu. Díky svým dovednostem, odbornosti a neúnavné práci do konce války podle odhadu zachránil před jistou smrtí na 14 tisíc mužů, žen a dětí.
Po osvobození oficiálně pracoval jako fotograf a zároveň téměř pětadvacet let tajně vyráběl falešné „papíry“ pro potřebné z celého světa: uprchlíky, imigranty, politicky angažované jedince z podzemních organizací nebo pacifisty.

O své tajné „vedlejší“ činnosti Adolfo Kaminsky až do 77 let nemluvil, dokud ho jeho dcera Sarah nepřesvědčila, aby souhlasil se zveřejněním podrobností o utajené a tak riskantní celoživotní misi. Po několikaleté přípravě Sarah Kaminsky sepsala strhující životopis svého otce-padělatele, který celý profesní život zasvětil boji za spravedlnost a svobodu pro jednotlivce.

Sarah Kaminsky se narodila roku 1979 v Sidi M’hamed v Alžírsku, od tří let žije ve Francii. Pracuje jako herečka, spisovatelka a scenáristka.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.