sobota 6. června 2015

Niggela Lawson

Rozhodla jsem se představit vám moji oblíbenou osobnost z televizní obrazovky. Jak už titulek napovídá, je jí britská kuchtička Nigella Lawson. Proč právě tato pětapadesátiletá žena, když je tolik jiných, které vaří zdravěji, lépe a profesionálněji? Právě proto!






Nigella původně psala recenze a kritiky restaurací, pak šla na volnou nohu, psala další články a sloupky do časopisů a novin. V roce 1999 natočila první pořad o vaření a stala se velmi populární. Konec suché teorie :-)
 Já ji miluji pro její koketnost, rozvernost a ženskost při vařeni.
Její výroky, jako: " Vidíte to čokoládové jezírko? Mám chuť se v něm vykoupat"
 Nebo:" Jak se to v tom žluťouňkem másle krásně obaluje", to prostě dostanete chuť vstát a upéct nebo uvařit to, co si právě vaří ona.

Její ženská postava a koketní pohledy do kamery ji vynesly přezdívku Queen of Food Porn :-)
Tvrdí o sobě, že je líná, a proto chce vařit tak, aby za málo úsilí měla maximální potěšení. A takové jsou i její recepty- jednoduché, rychlé, ale efektní.
Jasně, její pokrmy nejsou dietní, tady se máslem ani cukrem nešetří. Ale co ? Žijeme jen jednou:-)

Některé její kuchařky vyšly i u nás, podívat se můžete zde

Samozřejmě vás neošidím o pár vyzkoušených receptů. Svoje fotky, bohužel nemám, tak snad nebude vadit, když si půjčím některé z jejích stránek.

PEČENÉ BRAMBORY 



  • brambory
  • mouka
  • sádlo
  • sůl
  • můj tip: sladká mletá uzená paprika

Nakrájené brambory oválejte v mouce. Nigella dává semolinovou, ale já používám hladkou mouku, do které namíchám právě tu moji milovanou uzenou papriku. 
Můj tip: dám si brambory do igelitového pytlíku, nasypu na ně mouku s paprikou, dobře zavážu a třepu a třepu :-)
Poté brambory hodíme na pekáček, osolíme a polijeme sádlem! To má nejlepší chuť. Olej je tolerován, ale pro pravou variantu receptu Nigella Lawson požaduje dokonce husí sádlo.
Šup do trouby a pečeme. zhruba po 20 minutách brambůrky obrátíme a pečeme dalších 15-20 minut.

Brambory jsou neskutečně křehké a uvnitř měkké.

Sněhově kropenaté brownies - Snow Flecked Brownies


Suroviny:
  • 375 g tmavé velmi kvalitní čokolády
  • 375 g nesoleného másla uloženého při pokojové teplotě
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 6 vajec
  • 350 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 225 g hladká mouka
  • 250 g bíle čokoládové čočky (knoflíky, buttony) stejné kvality jako použitá čokoláda
  • pečící plech asi 33 cm x 23 cm x 5,5 cm

  • Postup přípravy:
    Troubu předehřejeme na 180C°(plyn na stupeň 4). Rozpustíme máslo a černou čokoládu spolu na těžké velké pánvi při této činnosti použila to o čokoládovém jezírku ). 
    Do misky rozbijeme vejce s cukrem a vanilkou. Odměříme mouku v jiném šálku a přidáme sůl. Když je čokoládová směs roztavená a promíchána, necháme ji ochladit před zamícháním vajíček a cukru a pak mouky. Nakonec tam nasypeme čokoládové čočky. Promícháme jemně a pak pak nalijeme na na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 25 minut.
    Brownies je upečeno, když je na povrchu suché s bledě hnědými flíčky, ale ve středu je již tmavé a pevné. Když troubu vypneme tak ještě dojde. 

    Znáte ji? Napište mi.






    2 komentáře:

    1. Míšo její pořad v televizi jsem sledovala s nadšením a pak jsem si i koupila jednu z jejich knížek. Také mně se líbila její ženskost, její milé vystupování i ta koketnost, s kterou hleděla do kamery. Jak nemusím už pořady o vaření, protože jich je tolik, tak ji bych sledovala opět s velikou chutí... Díky za připomenutí.
      Ála

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Včera při projíždění Tv kanálů jsem zjistila, že jeji pořad dávají na Prima love. Tak jsem zkoukla díl, který jsem viděla snad po třetí a opět si utvrdila, že Nigella je super a rozhidla se napsat o ní na blog :-)

        Vymazat

    Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.